facebook

Krabótné Tanács Anita

6784 Öttömös Béke utca 5.

tel.: +36-20-809-6535

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

web: mezeskalacs.ottomos.hu

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott ajándék, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a lisztporcukorméz, tojás.

Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.

A formázás több módon történhet:

  • Kézzel.
  • Szaggató formákkal, melyek fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keret.
  • Ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.

Ezután a kalácsokat általában díszítik, kisütik.

A mézeskalácsot többféle módon díszíthetik:

Írókázás: tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb

  • Bevonják (a minták alapozásához)Magvakat nyomkodnak belé (napraforgótökmandulakardamomi szezám magját)
    • tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
    • piros festékkel, mely hagyományos vásári díszítés alapja
    • egyenletes tojáshabbal, melytől fehér lesz
    • kakaó folyadékkal, melytől barna lesz
  •  
  • Egyéb díszítő elemek