A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott ajándék, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.
A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.
Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.
A formázás több módon történhet:
- Kézzel.
- Szaggató formákkal, melyek fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keret.
- Ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.
Ezután a kalácsokat általában díszítik, kisütik.
A mézeskalácsot többféle módon díszíthetik:
Írókázás: tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb
- Bevonják (a minták alapozásához)Magvakat nyomkodnak belé (napraforgó, tök, mandula, kardamomi szezám magját)
- tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
- piros festékkel, mely hagyományos vásári díszítés alapja
- egyenletes tojáshabbal, melytől fehér lesz
- kakaó folyadékkal, melytől barna lesz
- Egyéb díszítő elemek
- tükördarab
- dekorációs papír